actualizat 2:36 PM UTC, Jan 20, 2017
A+ A A-

Despre igiena alimentara

Mulți vorbesc despre igiena și siguranța alimentelor, multora ni se pare că aplicăm principiile acestora și totuși majoritatea bolilor noastre provin de la alimente.

Ouăle din bucătăria mea sunt curate?

Ca principiu toate oăle sunt încărcate pe suprafața lor cu extrem de multe materii organice, bacterii, virusuri, mucegaiuri, etc. Până la urmă ele sunt eliminate prin cloacă. Pasarile elimina prin cloacă materiile fecale alături de ouă. Dar natura a fost extremd einventivă. Oul în interiorul său este steril. 

 

Deci dacă suntem atenți cum să pregătim și să păstrăm ouăle în bucătărie atunci vom fi feriți permanent de probleme. 

Cum igienizăm oăle în bucătărie?

Avem două variante. 

1. Le păstrăm în ambalajul original. Dacă avem posibilitatea să le păstrăm într-o cămară rece (10-11°C) și asfel își păstrează toate proprietățile timp de 28 zile fără nici o problemă. O altă variantă este ca ouăle să fie depozitate într-un frigider separat de mâncarea preparată, preparatele de carne, brănzeturi sau ori ce altă mâncare sau materie primă, mai puțin legume. Ouăle pot sta în același frigider cu legumele care nu sunt igienizate și nu în bucătărie. Când vrem să le utilizăm le spălăm după metoda prezentată în continuare.

2. După ce le cumpărăm, acasă le scoatem din ambalajul original, le spălăm la chiuveta sub jet de apă, reglat ca și duș. Se pot curăța cu o perie moale. Ouăle spălate se așează pe un suport pentru a permite să se surgă. După ce ați terminat de spălat ouăle trebuie șterse cu un șervețel/prosop de hârtie pentru a fi uscate. Se așează într-un recipient de plastic cu capac și se pot depozita în frigideul alături de celelalte alimente ale casei. Recomandat este să folosiți capace din plastic care nu sunt etanșe (cu posibilitatea recirculării aerului din interiorul recipientului de plastic). Sau pot fi puse în zona cu suporturi pentru ouă a frigiderului

Atentie: nu se introduc oă în frigider care nu sunt spălate bine în prealabil, mai ales să nu le așezați în zona cu suporturi pentru ouă. În frigiderul unde aveți mâncare și restul produselor din casă, se pot depozita numai oă spălate

Dacă sunt păstrate la temperatura normala a frigiderului oăle pot să fie consumate cel putin 28 de zile după data ouatului chiar dacă sunt spălate. Există studii care arată că ouăle pot fi consumate si după această dată dacă sunt păstrate corespunzător (link

Dacă doriți să citiți mai multe despre utilizarea ouălor în bucătării puteți citi aici:www. codexalimentarius.ro.

Share this article:

Ferma animalelor - varianta ieșeană
Cum ne îmbolnăvim la birou?

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0 restricţie de caractere
Textul trebuie să aibă mai mult de 10 caractere
Comentariile dvs sunt supuse moderarii de catre administratori.
termeni şi condiţii.
  • Nu s-au găsit comentarii