actualizat 2:36 PM UTC, Jan 20, 2017
A+ A A-

Blogurile 9

Blogguri interesante cu și despre editorii și colaboratorii Revistei 9

Povata despre luminitele din ochi

Povata despre luminitele din ochi Putini oameni le au, si cei care le au, le poarta si in suflet. Le vezi pentru ca le emana prin toti porii. Sunt oameni ai soarelui, care iti lumineaza ziua, iti ridica colturile gurii si iti insenineaza sufletul, imbogatindu-ti viata. Daca aveti prin preajma un astfel de om, pretuiti-l. Nu stingeti luminitele din ochi, acoperindu-le. Lasati-l sa continue sa fie, pentru cei ce au ochi si suflet sa vada.

Share this article:

Continuați să citiți
3807 Hits
0 Comentarii

Povestea avionului împins de pasageri

Nu o dată s-a întâmplat ca viața să bată filmul. Iată că este cazul a 74 de pasageri dintr-un aeroport din Siberia, care au fost rugați, respectuos, să coboare să împingă avionul dacă doresc să decoleze.

Charterul Katekavia nu reușea să decoleze din cauza temperaturii extrem de scăzute, de - 52 de grade Celsius a atmosferei. Incidentul a fost postat online chiar de o parte din pasageri, care au coborât amuzați să împingă avionul pe pistă.

Share this article:

Continuați să citiți
4681 Hits
0 Comentarii

Povestea votului care ne-a adus tara inapoi

O nouă Românie, mai activă și cu o dinamică impresionantă ni s-a arătat ieri în ecrane. O Românie implicată și care dorește o schimbare a modului în care este tratată și a modului în care i se vorbește. Români de peste tot au sancționat cu votul aroganța și indiferența unui partid considerat învingător și au arătat că se poate face o schimbare, în timp real, a ceea ce reprezintă viitorul țării. 

Citind și împărtășind reacțiile și implicarea oamenilor din online, m-a uimit o chestie cu care am rămas în cap și azi, la 24 de ore aproape după încheierea votului. Cum se poate atâta bătaie de joc, ca tu, Guvern român, să închizi ochii la gazele lacrimogene și să chemi poliția unui stat străin, să alunge cetățenii tăi de la vot?!

Câtă putere crezi că ai, să simți că nu stârnești ura și indignarea unui popor, manipulat sau nu de televiziuni și internet, când prietenii și rudele lor, ajunse la muncă în afară, trimit, în timp real, poze și filme cu situația cozilor de la ambasade?!

Ce se întâmplă cu politica atunci când comunicarea devine o armă? Ce se întâmplă cu politicienii atunci când populația înțelege că are arme cu care poate lupta? Pentru prima oară în istoria României, românii au comunicat ceea ce își doresc! Pentru prima oară, s-a putut vota, mai mult decât s-a putut fura! Pentru că oricât de legitim ai putea să crezi că este Victor Ponta, la peste 5 milioane de voturi, trebuie să îți pui, tot legitim, niște întrebări: câte din acestea sunt furate?! cum poți să ai curaj să spui că alegerile au fost corecte când în Teleorman se vota peste 100%?! cum poți să fii prim ministru, adică șef peste cei care organizează alegerile și să candidezi la orice?! 

După părerea mea, este de gândit, la fel cum este de pus pe ordinea lucrurilor de schimbat, un lucru primordial: vrei să candidezi la o funcție publică? atunci candidatura trebuie să fie incompatibilă cu orice funcție în aparatul de stat pe care o deții la momentul în care îți depui candidatura: ești ministru, demisionezi, ești deputat, senator, șef de direcție, orice în aparatul pe care oamenii îl plătesc, demisionezi! Pentru că nu e etic corect, ca noi, românii care muncim să asigurăm un aparat de stat atât de mare, să plătim timpul de campanie al vostru, tot prin putința noastră! 

 

 

Share this article:

Continuați să citiți
4849 Hits
0 Comentarii

Cum facem cumpărăturile în siguranță din supermarketuri

Este dificil să faci cumpărături în supermarket. Sunt multe produse, frumos ambalate, frumos prezentate și unde mai pui că există și prețurile promoționale. În toată această mare de culori și discounturi trebuie să navigați inteligent. Majoritatea facem cumpărături haotic. Mergem pe la haine, apoi mai vedem ceva pe un raft cu mâncare și mai adăugăm în coș, ne aducem aminte de hârtia igienică, apoi de ulei, de ouă și tot așa până se umple coșul. După ce stăm la casă 20-30 minute, ne mai plimbăm până în parcare, eventual oprindu-ne la vreun magazin să vedem ultimii pantofi aduși sau să cumpărăm o cartelă telefonică. Și astfel, de când am luat mâncarea de pe raft și am așezat-o în coș și până când ajungem la mașina, trec de cele mai multe ori, 1-2 ore. Acest timp este fatal pentru alimentele cumpărate dar și pentru banii noștri.

Luați în considerare un experiment simplu. Cumpărați din piață lapte de la producători particulari. Duceți laptele acasă și puneți-l într-un pahar pe masă. La temperatura camerei. Din 20 în 20 de minute, gustați din lapte și observați cât timp trece din momentul când l-ați pus în cană și până când începe să își modifice gustul și aspectul. Dacă vreți să grăbiți procesul atunci așezați-l la 15-20 de cm de flacăra de aragaz, la focarul mare dat la minim. Astfel se creează temperatura de aproximativ 21-24 °C în jurul paharului, atât cât este de obicei în mașină cu aerul condiționat pornit vara sau căldura iarna. Ca principiu în 30-45 de minute încep să apară primele modificări de consistență, gust și culoare. La început, foarte ușor perceptibil și apoi din ce în ce mai intens. Cauza constă în multiplicarea și dezvoltarea bacteriilor lactice.

Identic se întâmplă și în mâncarea cumpărată, dacă aceasta este transportată cu întreruperea lanțul frigorific. Cu alte cuvinte, în momentul în care temperatura produsului depășește 19-20°C începe procesul de dezvoltare bacteriană cu maxim la 29-35-40°C. La început, mai puțin, dar pe măsură ce produsul se încălzește procesul este din ce în ce mai rapid, exponențial. Aceasta chiar dacă vă gândiți, spre exemplu, că veți cumpăra o cantitate de 5-7 kg de carne refrigerată la 6-7°C într-o masă compactă. Credeți că aceasta își va menține temperatura un timp îndelungat, fiind o cantitate mare care are inerție termică. Vă înșelați. În maxim 15 minute de când ați cumpărat carnea și este în coșul dvs pe suprafața cărnii temperatura deja este peste 19°C și bacteriile încep să se dezvolte. Situația este cu atât mai periculoasă când produsul este steril inițial cum este cazul cărnii. Aceasta fiind sterilă, la o ușoară încălzire asociată cu manipularea necorespunzătoare, poate duce imediat la dezvoltarea oricărei specii microbiene în ritm alert. Fenomenul este accelerat deoarece nu există competiție pe spațiul vital. Spre exemplu, un caș se contaminează mult mai greu, chiar dacă îl cumpărați de pe tarabă în piață și mai stați ceva timp cu el printre tarabe. Cașul este plin ochi cu bacterii lactice, care sunt extrem de favorabile pentru gust, consistență și aspectul cașului. Datorită acestor bacterii care ocupă 99% din spațiu vital, adică tot cașul în masa lui, nu mai rămâne loc să se dezvolte nici o altă bacterie. De aceea, pe caș se dezvoltă mai mult mucegaiuri, ele nefiind în competiție directă pe resurse și spațiu cu bacteriile.

Continuarea pe www.codexalimentarius.ro

Share this article:

Continuați să citiți
4632 Hits
0 Comentarii

Cum ne îmbolnăvim la birou?

De-a lungul timpului, cercetătorii au fost interesați îndeaproape de studiul modului de transmitere al maladiilor contagioase. În ultimii ani însă, cercetările privind căile și modul de contaminare s-au dezvoltat considerabil. Cauza nu a fost apariția în zone atipice a unor boli precum Ebola sau Gripa Aviara. Colectivitățile umane sunt medii extrem de propice pentru transmiterea cu repeziciune a oricărei maladii infecțioase. Astfel că o banală gripă poate "inactiva" o clădire întreagă de birouri. Clădirile de birouri, poșta, supermarketurile și în general locurile care sunt tranzitate de foarte mulți oameni care ating multe obiecte sunt cele mai susceptibile. Fiind o "generație a butoanelor" este absolut remarcabil modul cum se pot transmite bolile în comunitățile umane moderne.

Aceste boli infecțioase, cum ar fi gripa, au căi suprinzătoare de a se propaga. Nu strănutul sau dialogul purtat față în față cu o persoană bolnavă poate să vă infecteze. Cercetatatorii de la American Society for Microbiology au realizat un studiu atent al modului cum se transmit virușii. Ei au "plantat" pe un buton care acționa ușa unui birou un virus inofensiv dar cu proprietăți similare cu Norovirusul (grupa de virusuri care provoacă cel mai frecvent gripa). Fiecare persoană din birou a urmat activitățile cotidiene normale. La fiecare două ore au prelevat probe de pe alte situsuri din birou care ar fi putut transporta acel virus - întrerupătoarele de lumină, divese butoane, vase de cafea, robinete, tastatura computerelor. S-a constatat că în 2-4 ore, între 40 și 60% dintre situsurile verificate erau contaminte cu virusul marker.

Cercetătorul care a prezentat acest studiu, Dr. Charles Gerba a explicat faptul că, contaminarea virală a spațiilor se produce destul de repede plecând chiar de la o mică sursă. De asemenea, a prezentat faptul că cea mai simplă metodă de a elimina contaminarea a fost utilizarea șervețelelor de unică folosință cu dezinfectant. Astfel că utilizarea acestora împreună cu o igienizare a mâinilor frecventă poate duce la o reducere a răspândirii virusului cu până la 80-90%.

Continuarea articolului pe www.codexalimentarius.ro 

Share this article:

Continuați să citiți
4547 Hits
0 Comentarii

Ouăle din bucătăria mea sunt curate?

Ca principiu toate oăle sunt încărcate pe suprafața lor cu extrem de multe materii organice, bacterii, virusuri, mucegaiuri, etc. Până la urmă ele sunt eliminate prin cloacă. Pasarile elimina prin cloacă materiile fecale alături de ouă. Dar natura a fost extremd einventivă. Oul în interiorul său este steril. 

 

Deci dacă suntem atenți cum să pregătim și să păstrăm ouăle în bucătărie atunci vom fi feriți permanent de probleme. 

Cum igienizăm oăle în bucătărie?

Avem două variante. 

1. Le păstrăm în ambalajul original. Dacă avem posibilitatea să le păstrăm într-o cămară rece (10-11°C) și asfel își păstrează toate proprietățile timp de 28 zile fără nici o problemă. O altă variantă este ca ouăle să fie depozitate într-un frigider separat de mâncarea preparată, preparatele de carne, brănzeturi sau ori ce altă mâncare sau materie primă, mai puțin legume. Ouăle pot sta în același frigider cu legumele care nu sunt igienizate și nu în bucătărie. Când vrem să le utilizăm le spălăm după metoda prezentată în continuare.

2. După ce le cumpărăm, acasă le scoatem din ambalajul original, le spălăm la chiuveta sub jet de apă, reglat ca și duș. Se pot curăța cu o perie moale. Ouăle spălate se așează pe un suport pentru a permite să se surgă. După ce ați terminat de spălat ouăle trebuie șterse cu un șervețel/prosop de hârtie pentru a fi uscate. Se așează într-un recipient de plastic cu capac și se pot depozita în frigideul alături de celelalte alimente ale casei. Recomandat este să folosiți capace din plastic care nu sunt etanșe (cu posibilitatea recirculării aerului din interiorul recipientului de plastic). Sau pot fi puse în zona cu suporturi pentru ouă a frigiderului

Atentie: nu se introduc oă în frigider care nu sunt spălate bine în prealabil, mai ales să nu le așezați în zona cu suporturi pentru ouă. În frigiderul unde aveți mâncare și restul produselor din casă, se pot depozita numai oă spălate

Dacă sunt păstrate la temperatura normala a frigiderului oăle pot să fie consumate cel putin 28 de zile după data ouatului chiar dacă sunt spălate. Există studii care arată că ouăle pot fi consumate si după această dată dacă sunt păstrate corespunzător (link

Dacă doriți să citiți mai multe despre utilizarea ouălor în bucătării puteți citi aici:www. codexalimentarius.ro.

Share this article:

Continuați să citiți
5303 Hits
0 Comentarii

Ferma animalelor - varianta ieșeană

De 20 de ani, la jumătatea lui octombrie, eu locuiesc într-o stână. Sunt privitor mut la hoardele de oi ce se desfășoară în fața blocului meu, aflat fix în miezul acțiunii. De pe geam îi aud (da, prin termopane) cum behăie, urlând și chiuind în noapte, îi văd cum se mișcă în turmă ca să stea la coadă la tarabe sau la acea glastră goală, le miros aroma complexă, un „cupaj„ de pește afumat, alcool mustind în transpirație, urină și nespălare. Iar dacă vă întrebați despre ce transhumanță pestilențială privesc eu de aici, este vorba, desigur, de Sf.Parascheva.


Și aș dori să rămân doar un privitor. Dar când vreau să merg dimineața la serviciu trebuie să dau coate în stânga și-n dreapta ca să trec de masele sufocante. Sau, în anumite cazuri, trebuie să sun la poliție ca să am cum să-mi scot mașina din puțina parcare improvizată rămasă liberă pentru locatarii care, culmea, plătesc abonament la primărie pentru parcare. Sau, în anumite cazuri, în gloria Adei Milea, trebuie să scot femurul din ghiozdan pentru a depărta masele ca Moise – ce bucurie a fost pe capul meu în anul întâi de medicină!


Ca să ajung să beau o cafea seara, trebuie să-mi creez un traseu complex pentru a evita Coada. Coada, element organic, minte colectivă de oi, reminescență glorificată a comunismului, primește literă mare pentru că este o ființă în sine. Coada, ce șerpuiește kilometri buni, pornește de pe străduțele din spatele mitropoliei și se termină la...un geam. Coada este săracă, murdară, nerăbdătoare, înfrigurată, înfometată, nedormită, bolnavă. Coada cere sacrificii umane – primul a fost acum 2 zile. Dar, mai presus de orice, coada este violentă. Într-un an, încercând să ajungem la un restaurant, ne-am intersectat cu Coada pe la zece seara. Un soldat ne-a rugat mult să mai ocolim câteva străduțe pentru că, bietul om, chiar nu mai avea chef să „aplaneze” un conflict iscat de impresia „pelerinilor” că vrem să le furăm locul la Coadă.

Coada, element organic, minte colectivă de oi, reminescență glorificată a comunismului, primește literă mare pentru că este o ființă în sine.

 

Coada este esența acestei manifestări. Coada este creștină, este spirituală, este credincioasă, este sfântă. Dar Coada este violentă. Coada este ignorantă în fața femeii a cărei sticlă stau să o sărute. Coada nu gândește. Coada este o oaie bună de muls, tuns și tăiat. Chiar dacă e o oaie damblagită, schiloadă, malnutrită și pierdută.


De aia face BOR două milioane de euro într-o săptămână. De aia de Sfânta Parascheva se mănâncă mici și hamsii, se bea bere și vin, se chiuie sălbatic, se vomită și se urinează în spatele sau chiar în holurile blocurilor adiacente distracției, se cumpără blănuri și obiecte care se întrec la gradul de idioțenie și kitch cică „sfințite”. Sunt tarabe întregi cu „toate obiectele sfințite”, de-ți și imaginezi cum o aruncat un popă o găleată cu aghiazmă peste tot plasticul ăla. Undeva Coada pierde spiritualismul și câștigă animalism pur.


Și nu e singura sărbătoare de genul. Dar alte sărbători se numesc Oktoberfest, Zilele Berii sau Vinului, Adunare Câmpenească, Zilele Orașului și alte sărbători nu au loc fix în mijlocul târgului. Alte sărbători nu sunt ipocrite și nu fac profit pe seama săracilor cu banii și cu duhul.


Dar Coada merge mai departe. Înaintează lent spre nimicnicie, se hrănește cu speranță și moare în frig.

123

Share this article:

Continuați să citiți
5687 Hits
0 Comentarii

3 elemente de aer

Bin-Jip

Tagged in:

Share this article:

Continuați să citiți
4877 Hits
0 Comentarii

Povestea lucrurilor neterminate

Tu si eu vom avea mereu treburi neterminate. Lucruri pe care vrem sa le facem dar nu reusim. Proiecte care ne plac dar pentru care nu ne putem face timp. Oameni pe care ii vrem langa noi dar pentru care incercam sa reinventam ziua de 72 de ore. 

 Povestea lucrurilor neterminate mereu este o poveste fara sfarsit. Cand ti se pare ca ai terminat ceva, incepe un nou altceva ce iti va da batai de cap. So, one thing at a time. 

#daminainte

Share this article:

Continuați să citiți
5095 Hits
0 Comentarii

Oh, that urge

O ecranizare superbă, în regia lui Michael Haneke, a romanului Pianista, scris de Elfriede Jelinek.

Share this article:

Continuați să citiți
5274 Hits
0 Comentarii

Povestea lucrurilor pe care nu le poti da inapoi

Sunt trei lucruri pe care nu le poti aduce inapoi, decat cu oarece puteri paranormale, mult peste intelegerea oamenilor de rand:

  1. Cuvintele pe care le-ai spus
  2. Timpul pierdut 
  3. O ocazie, dupa ce ai ratat-o. 

Povestea de astazi este despre lucrurile simple in viata. Despre a avea sau nu nevoie de incredere ca sa mergi mai departe sau de curaj pentru a da inapoi. Orice altceva sunt doar vorbe adunate in vant. 

Poza este despre vulpe si struguri. 

Tagged in:

Share this article:

Continuați să citiți
5135 Hits
0 Comentarii

Friday wisdom

L'inconnu du lac

Tagged in:

Share this article:

Continuați să citiți
4906 Hits
0 Comentarii

De ziua ei: Brigitte Bardot

Two great names, one very special meeting. Allegedly, Picasso refused to paint the French beauty, although he never said why. In this terrific picture above, it looks as if Bardot was pouting at Picasso because she’s not used to not getting her way with men!

Brigitte visited Pablo Picasso at his studio at Vallauris outside Cannes during film festival of 1956– some speculate she really was trying to convince him to make her his latest muse. In the end, it looks like Picasso is quite taken by her– and her pout! Wonder why he never painted her…

One of those great moments in time when I wish I could have been a fly on the wall …

Tagged in:

Share this article:

Continuați să citiți
5428 Hits
0 Comentarii

Iubire la distanță

Only Lovers Left Alive

Tagged in:

Share this article:

Continuați să citiți
5388 Hits
0 Comentarii

Singura mea grijă

The Unbearable Lightness of Being

Tagged in:

Share this article:

Continuați să citiți
5276 Hits
0 Comentarii

Povestea marketingului adresat femeilor!

Azi am găsit un video care m-a distrat. Este vorba despre marketingul pentru sexe. Nu vă gândiți la prostii, ci doar la ambalajele lor. 

Tot ce e de femei e roz, tot ce e de bărbați e albastru. Se aplică de la lamele de ras - până la creme și șampoane. Și uitându-mă în geanta cu chestii de spălat, nu mare mi-a fost uimirea când am descoperit că aleg fără să gândesc tot ce este destinat femeilor. Adică funcționează. 

Share this article:

Continuați să citiți
5763 Hits
0 Comentarii

Povești din fața televizorului

Mi-am ascuțit unghiuțele de vreo câteva luni bune pe subiecte ce m-au iritat, dar n-am apucat să le comentez. Primul din ele este un subiect ce m-a deranjat azi, la prima deschidere a tv-ului din ultimele 4 luni.

Aflu că e ultima zi de înscriere în campania pentru prezidențiale. Și că Meleșcanu, alături de alți iluștri indivizi, se înscriu în cursa care se dă pentru fotoliul pe care îl ocupă acum Băsescu. Pe lângă alte baliverne, ascult pe Bercea Mondialu vorbind din ușa dubei de la penitenciar despre drogurile din pușcărie și banii din portul Constanța. Care droguri, care bani, n-a întrebat nimeni. Aud că pe litoral sunt munți de gunoi și aud despre autodenunțul lui Turcescu. 

Mă pun în pielea unui om de afaceri și mă gândesc ce legătură au toate drăciile acestea cu taxele, impozitele sau cu problema găsirii unor oameni potriviți, care să facă muncă calificată. 

Voi, ce ziceți? Ne reprezintă media? 

Share this article:

Continuați să citiți
5475 Hits
0 Comentarii

Blah, blah, blah...

This is how it always ends. With death. But first there was life, hidden beneath the blah, blah, blah... It's all settled beneath the chitter chatter and the noise, silence and sentiment, emotion and fear. The haggard, inconstant flashes of beauty. And then the wretched squalor and miserable humanity. All buried under the cover of the embarrassment of being in the world, blah, blah, blah... Beyond there is what lies beyond. And I don't deal with what lies beyond.
La grande bellezza
Tagged in:

Share this article:

Continuați să citiți
5277 Hits
0 Comentarii

Ce am învăţat astăzi

Giulietta degli spiriti

Tagged in:

Share this article:

Continuați să citiți
5490 Hits
0 Comentarii

De ziua ei: Anna Karina

Share this article:

Continuați să citiți
5063 Hits
0 Comentarii