actualizat 2:36 PM UTC, Jan 20, 2017
A+ A A-

Delia Tomei sau artist din lumea poveștilor

Când te uiți la desenele Deliei pătrunzi fără să îți dai seama într-o lume a poveștilor spuse prin intermediul culorii și formei. Personajele au viață, se uită la tine cu o privire ștrengară, casele îți deschid ușile și te poftesc să locuiești în lumea lor. Delia Tomei este un artist la început de drum, care ne spune despre pasiunile, planurile și micile sale secrete într-o interviu acordat din Norvegia, pentru Revista 9.

 1.Un lucru care te inspiră atunci când creezi.

Christmas 2013

Mă inspiră cât de bogată şi superbă e lumea din jurul meu. Mă uimesc lucruri banale şi mi se intamplă să rămân blocată după ce am vazut o compoziţie perfect încadrată prin geamul autobuzului. Poate că e o cabană întrezărită printre brazi înalţi şi golaşi cu puzderie de frunze la poalele lor, ori poate sunt nişte picături de ploaie care parcă desenează ceva pentru mine pe geam. Atunci scot caietul de schiţe şi iau notiţe ori desenez. Într-un fel creezi tot timpul, pentru ca eşti mereu în starea aia de copil care descoperă lumea, îţi vin idei, iar pe unele le foloseşti cand execuţi ceva. Iar când chiar mă aşez la birou şi începe munca efectivă, sunt fix ca o fetiţă care se bucură când îşi înşiră păpuşile. Doar că în cazul meu păpuşile sunt instrumente de desenat, caiete de schiţe, acuarele de toate felurile şi în cele din urmă tableta grafică şi laptopul. Mă inspiră să le am acolo înşirate pe toate şi să mă las copleşită de posibilităţi. În ultimă instanţă mă inspiră muzica pe care o ascult când lucrez. O folosesc pentru a intra în starea pe care trebuie să o emulez în ce fac. Cumva încerc să traduc pe hartie ori ecran ce simt ori ce aud. Spre exemplu cât lucram la ilustraţiile pentru cartea Laurei Baban, “Domnul Tic şi alte iubiri de pe Muşatini”, am ascultat numai valsuri, coloana sonoră de la “Frumoasa şi Bestia” şi “Anastasia” şi în general orice îmi suna a “lume de poveste”. Altă dată am lucrat la ilustraţii pentru un joc inspirat de ţările comuniste, iar atunci am ascultat toate cântecele sovietice pe care le-am putut găsi pe net.

2.Două lucruri pe care le adori la munca pe care o faci.

Hamar 2013

Faptul ca fiecare zi e altfel, fiecare proiect e ceva nou ce îmi dă şansa să mă entuziasmez. Am o sete de învăţat mereu lucruri noi despre lumea din jurul meu, iar ilustraţia îmi dă pretextul perfect să cercetez tot soiul de subiecte. Acum câteva luni lucram la câteva propuneri pentru mascote pentru un festival de animaţie. Aşa am descoperit că Japonia are un întreg cult pentru aşa ceva. Găseşti chiar şi o carte numai despre asta. Chiar primăriile lor au toate mascote oficiale şi se organizează concursuri de popularitate. Altă dată am petrecut câteva luni învăţând despre plante acvatice, peşti şi tipuri de teren sub apă. Nu mă plictisesc niciodată. În fiecare seară mi-e greu să mă culc pentru că nu m-aş opri din lucru, iar dimineaţa abia aştept să o iau de la capăt. Apoi e momentul ăla când e gata şi poate chiar îţi place cum arată ilustraţia. Sentimentul de satisfacţie când ai creat ceva e grozav. Un soi de “high” natural.

3.Trei lucruri fără de care nu începi o zi de lucru.

Îmi pare rău să dezamăgesc aici, dar nu prea sunt un om al rutinii. Nici măcar cafea nu beau. Cred ca ar fi doar faptul că trebuie să îmi fac ordine pe birou, pentru că în cursul zilei biroul meu ajunge să arate tot mai haotic, până când îmi dau seama că ţin tableta pe braţe. Asta pentru că pe birou deja sunt vreo 2 căni, un pahar cu apă, creioane colorate, 235 de bileţele şi notiţe, vreo 3 caiete de schiţe deschise alandala şi încă vreo jumătate din micul meu regat de creaţie împrăştiat pe toată suprafaţa. Ah...şi pot spune că am păşit în sfârşit în lumea adulţilor, pentru că încerc să nu încep fără să mănânc un mic dejun consistent. Nu de alta, dar uit de mine în cursul zilei şi brusc au trecut vreo 7 ore de când nu am mâncat.

4.Patru lucruri pe care ți le propui pentru anul viitor

In Norvegia

Am început deja să economisesc pentru o călătorie cu trenul prin Europa vreme de o lună cu colegii mei de studio. Traseul ar trebui să fie Portugalia, Spania, Franta, Italia. Aş vrea să revăd şi Praga, de care m-am îndrăgostit iremediabil. Planul e să umplu puzderie de caiete de schiţe şi să fac multe multe poze. Mă aşteptă şi cel puţin un curs de lindy hop, care e un stil de dans genial despre care trebuie neapărat să cauţi pe Youtube, ori unul de Krav Maga, care e un sistem accesibil de tehnici de apărare, dezvoltat iniţial pentru forţele de securitate israeliene. Apoi îmi propun să îmi continui schimbarea de stil de viaţă pe care am început-o anul ăsta. Am început să mă antrenez, am renunţat aproape de tot la dulciuri şi am lăsat în urmă vreo 12 kilograme. Al patrulea lucru e un portofoliu complet reînnoit, de cel puţin două ori mai fain decât ce am făcut până acum.

5.Cinci provocări pe care le-ai întâlnit în adaptarea la cultura norvegiană.

M-am identificat foarte mult cu felul de a fi al norvegienilor de când am ajuns aici. Sunt oameni care nu se grăbesc, respectă viaţa privată, nu fac zgomot, zâmbesc mereu străinilor, pun preţ pe etica muncii şi pe angajat. Au fost ceva probleme cu mâncarea. Ţin minte că mergeam acasă ţopăind după ce am aflat prima dată cum se spune la griş în norvegiană şi l-am şi găsit în magazin. Îmi fusese o poftă de lapte cu griş de parcă nu s-ar găsi ceva mai bun pe lume. A doua provocare a fost apropierea de oameni. Ştii cum la noi te aşezi lângă cineva în tren şi 5 ore mai târziu sunteţi prieteni pe viaţă? Ei, la norvegieni mai greu se întâmplă așa. Însă eu cred că e pentru că sunt aşa respectuoşi, nu vor să te deranjeze şi îşi văd de ale lor. Am observat că dacă iniţiază altcineva conversaţia, atunci ţi se răspunde. E mai greu totuşi să ajungi la discuţii intime. Una drăguţă e cu contactul fizic. Latinii sunt mai obişnuiţi cu pupatul şi îmbrăţişatul. I-am tot făcut pe cunoscuţii mei să tresară când uitam că la ei nu se pupă pe obraz la plecare. Mi-a luat vreo doi ani până m-am dezvăţat. Ar mai fi şi limba norvegiană. Cel puţin în cazul meu, a fost mai uşor să leg prietenii după ce am stăpânit limba. Oamenii se deschid altfel pe limba lor, chiar şi dacă vorbesc engleza fără probleme. Ultima treabă a fost şi cea mai grea. Românii sunt mult mai obişnuiţi cu spusul lucrurilor “pe şleau”. În Norvegia oamenii mi-au părut mult mai sensibili la critici şi mai grijulii cu felul în care spun lucruri negative. Din punctul ăsta de vedere încă trebuie să mă înarmez cu răbdare înainte de o conversaţie.

6.Șase cărți care te-au influențat

 1. În căutarea fericirii, Bertrand Russell. Din când în când, dacă mă las copleşită şi nemulţumită de lucruri mărunte, mă ajută să pun lucrurile în perspectivă. Am recitit de multe ori pasaje ca să îmi revin din pase proaste.
 2. Art & Fear: Observations On the Perils (and Rewards) of Artmaking, David Boyles. Practic tot ce a fost în sufletul meu în ultimii ani, pus pe hârtie.
 3. La Medeleni, I. Teodoreanu. Primul volum pentru mine înseamnă copilărie. Evocă atât de multe stări când citesc şi doar două pagini din el.
 4. Fata cu Portocale, Jostein Gaarder. Una din cărţile alea care mi-au declanşat un şir de revelaţii.
 5. Ciclul Harry Potter, J.K.Rowling. Nu aş putea să spun cum m-au influenţat, dar sigur au avut un efect magic asupra mea.
 6. Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking, Susan Cain. O carte care m-a ajutat să mă accept şi să am mai multă încredere în mine.

7.Șapte persoane pe care ai dori să le cunoști

Nu sunt genul de fan care să aibă nevoie să vorbească cu idolii săi ori care să alerge după autografe. Mi-ar plăcea să o cunosc pe producătoarea serialului meu de suflet, Gilmore Girls, doar pentru că vreau să aflu cum ar fi terminat seria dacă ar fi lucrat cu ea până la capăt. Mi-ar plăcea să cunosc câţiva artişti de la Disney sau Pixar, suficient cât să le fur din tehnici.

8.Opt sfaturi pe care le-ai da Deliei de acum un an

In istanbul

 1. Să mai şi doarmă din când în când. Cearcănele alea nu se mai duc.
 2. Să dea cadou altcuiva cutia aia mare de îngheţată din frigider.
 3. Să îşi scrie undeva pe un carneţel alea trei idei geniale care i-au venit la duş şi pe care o să le uite.
 4. Să îşi cumpere mai din timp un hard drive nou, înainte să îî moară laptopul de tot.
 5. Să nu îi fie teamă să lucreze în public, fiindcă o să îşi facă nişte prieteni faini
 6. Că deşi a învăţat să facă prăjituri gustoase, asta nu înseamnă că trebuie să le mănânce pe toate
 7. Să stea mai puţin pe Pinterest.
 8. Să îşi ia o doză şi mai mare de soare şi vitamina D în timpul verii. Iarna norvegiană fără de soare e complet neiertătoare.

9.Nouă desene care ți-au plăcut din ale tale sau ale artiștilor care îți plac.

Le-am ataşat pe ale mele. Îmi plac mulţi artişti, dar de dragul copyrightului, nu pot alege eu imaginile lor pentru publicare.

Uite însă nişte nume care îmi plac:

Nicoletta Ceccoli, o ilustratoare ale cărei lucrări sunt parcă din altă lume 

Eyvind Earle, un artist care a lucrat pentru Disney şi care a realizat multă din munca pentru filmele lor clasice 

Kazuo Oga, artist pentru filme de animatie japoneze ca “My Neighbor Totoro”.

Iar lista alor mele:

1.Coperta pentru Domnul Tic

01.coperta Domnul Tic

 

Am lucrat cu mare drag la ea si a fost o colaborare ideală.

2.Manual Sam

02.Manual Sam Concepts

E unul din primele desene pentru următorul joc video la care lucrez

3.Ilustraţia pentru siteul Laurei Baban.
4. Otter un personaj pentru o interpretare a unei poveşti de fraţii Grimm.

04.Mr.Otter

 

Următoarele sunt toate din acelaşi proiect. Ideea era să combin elemente de poveste cu unele contemporane.

5.The Cool Fox concept pentru personaj în aceeaşi poveste

05.The cool fox

 

6.Giants Apartments concept pentru cladiri in poveste

06.GiantsApartments

7.Concept pentru oraşul din poveste, “Giantville”

07.Giantville

8.Schiţe de case din faza de cercetare

08.Sketches houses

9.Biroul unei foste prinţese.

09.Princess office

Doar că în loc să fie încuiată în turn de vreun zmeu, e prinsă întrun job de customer service pentru restul vieţii.

Ultima modificareMarți, 09 Decembrie 2014 18:44
Mai multe din această categorie: « 9 lucruri pe care nu le știați despre Laura Baban

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0 restricţie de caractere
Textul trebuie să aibă mai mult de 10 caractere
Comentariile dvs sunt supuse moderarii de catre administratori.
termeni şi condiţii.
 • Nu s-au găsit comentarii