actualizat 2:36 PM UTC, Jan 20, 2017
A+ A A-

9 lucruri pe care nu le știați despre Laura Baban

Se trezește la prânz și sare direct în palton, îi place ciocolata și înghețata de ciocolată, stă în Germania împreună cu Andrei, țară în care are un minijob care îi permite să se plimbe alături de faimosul Tic. V-ați prins despre cine descoperim săptămâna aceasta 9 lucruri neștiute?! Yep, e Laura Baban, autoarea poveștii Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini ce a fost lansată anul acesta.  

La ce oră te trezești dimineața?

Ehe, noi suntem încă pe fusul orar studențesc, lucrăm mai mult după miezul nopții. Fluturi de noapte, cum îmi place mie să ne alint. Andrei are un job ca fotograf la un club, așa că ne culcăm pe la 3-4 dimineața, deci ne trezim pe la 11-12. Și cum ceasul lui Tic nu merge, dormim ca trei sarmale până sună alarma. 

10641009 10204168667030972 327140674064561124 n

Pijamale sau rochițe, în ce îți petreci diminețile?

Diminețile mele se întâmplă pe la prânz, cum spuneam. Din pat sar direct în palton, mănuși și căciulă pentru că trebuie să mergem (eu și Tic) să-l plimbăm pe Janosch de la doișpe jumate. Janosch e un câine mare, mini-job-ul meu de aici din Germania.

10262161 10203031005390142 1011703769321994128 n

Mâncarea preferată?

Ciocolata și ciocolata cu stafide și budinca de ciocolată și înghețata de ciocolată. Ah.... Tot ce n-am voie, mai pe scurt. De cinci ani de zile de când am dat jos vreo 30 de kilograme eu nu mai am "bunăciuni" ca mâncăruri preferate, am numai mâncăruri din categoria "verzăciuni" și "fructăciuni" și "pune-ți-pofta-în-cui". Îmi plac toate ce le mănânc, nu mă plâng, dar no... nu-s de ciocolată, înțelegi? :)

Pe o scară de la un la zece, cât de mult îți place Germania acum?

E în top 3, după Islanda. Pentru viitor poate e chiar pe locul întâi. Suntem fericiți aici, pe stradă lumea e liniștită și politicoasă, trotuarele sunt frumoase, iarba e tăiată, iar spitalele n-au holurile ca de pușcărie. Iubesc România, că-i țara mea și 26 de ani am trăit acolo, dar Germania se poartă mai frumos cu noi, mai ocrotitor, mai corect. Aici plimbându-l pe Janosch o oră pe zi câștig cât câștigam lucrând în marketing-ul românesc opt ore pe zi.

1623615 10202607463561861 1599270076 n

Poveștile preferate sunt?

Cireșarii! De aceea mi-am păstrat un cireșar în viața mea, cel mai hazliu, pe Tic. Cu ce poftă le-am citit aventurile și cât de părăsită m-am simțind când volumele s-au terminat. Apoi am descoperit poveștile Contesei de Segur. Mama îmi dădea cadou o carte pe an, de ziua mea, ca să fie sigură că le citesc cetinel și nu mă mai întristez că am terminat volumele. Și acum le păstrez, sunt de la Prietenii Cărții, niște cărțulii mici ca vocabularele, cu coperți cartonate, roșii. 

Ce apreciezi cel mai mult la gramatică?

Ce întrebare stranie :) La gramatică? Îmi place Dativul posesiv, cartea-mi, cățelu-mi, dragu-mi. E ca și cum ai alinta cu o mângâiere orice cuvânt.

10702192 10204331981033720 8565743870380573346 n

Care este lucrul despre care ți-ar place să scrii și nu ai făcut-o încă?

Despre un stil de viață activ și sănătos. Aș vrea într-o zi să scriu despre toate schimbările pe care le-am făcut eu, de la pătrunjel, până la mingea de gimnastică pe care încerc să stau ori de câte ori lucrez, de la mersul brambura cu bicicleta, până la băile de soare pe care e bine să le faci după ce te trezești. Chestii din-astea pe care le-am studiat împreună cu Andrei și de care încercăm să ne ținem zi de zi. Nu e ușor, dar e pentru noi cei de acum și cei de peste un an, căci toate lucrurile astea sunt o investiție într-un cont al Băncii Internaționale de Sănătate.

10686987 10204417648775360 6673708174023069721 n

Ce i-ai spune Laurei de acum un an, dacă te-ai întâlni cu ea?

Acum un an, Laura locuia pe Mușatini cu cei doi năpârstoci ai ei: Andrei și Tic. Făcea povești în zăpadă și dârdâia în rochițe. Scria cu degetele reci cuvinte calde. I-aș spune c-o iubesc. I-aș spune că e norocoasă pentru tot ce are. I-aș spune că peste jumătate de an va avea cu adevărat o carte pe care o va strânge la piept cu tot dragul de care e în stare. I-aș spune c-o așteaptă numai lucruri minunate, să aibă încredere în ea. Laura de acum un an ca și Laura de acum doi, ca și Laura de acum au nevoie de mai multă încredere în ceea ce fac. Dar toate Laurele astea sunt norocoase că-l au alături pe bunul Andrei, care știe cum să le iubească. E mare lucru să știi cum să iubești un om, eu așa cred.

Nouă lucruri pe care vrei să se spună despre tine, ca scriitor?

Uneori scriu plângând, ca acum, după întrebarea opt. Uneori scriu prea sincer, dar am noroc că am în jur oameni care nu-mi calcă degetele care au descoperit vreo rană sau vreo inimă. Uneori scriu fără să-mi dea Andrei voie să scriu despre vreo întâmplare cu el, se supără un pic, apoi îi place și mă iartă.

Vai, întrebarea suna altfel! Nu șterg, se poate? Ummmm... Ce-aș vrea să se spună despre mine ca scriitor? Că iubesc fiecare cuvânt al limbii mele. Că le port cu grijă în text, nu cumva să le ciuntesc sensul. Că sunt un om care scrie cu pieptul deschis. Că sunt un om care nu poate fără să scrie, mă mănâncă buricele degetelor, mă furnică pe spate, ochii caută foi și mintea deja încheie propoziții întregi. Că sunt un om care a scris multe idei pedalând pe bicicletă și doar unele au apucat să ajungă la cititori. Că sunt un om care scrie numai când e fericit. De ce? Pentru că există destulă tristețe în jur, de ce să mai arunc și eu peste morman? Sunt un scriitor care deschide geamul și aruncă găleți cu zâmbete. Și în ultimul rând, sunt un scriitor care speră că oamenii văd dincolo de mesajul hazliu, alintat sau ingenuu. Văd că scriu despre lucruri serioase, om lângă om, fericirile mici, trăitul după soare, nu după ceas. Sunt un scriitor care trăiește ce scrie. Iubeste ce scrie. Scrie ce iubeste.

 

Ultima modificareMarți, 02 Decembrie 2014 20:39

Overall Rating (2)

5 out of 5 stars

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0 restricţie de caractere
Textul trebuie să aibă mai mult de 10 caractere
Comentariile dvs sunt supuse moderarii de catre administratori.
termeni şi condiţii.

Persoane în această conversaţie

 • Musafir - Miruna

  Permalink

  Hey, Laura, pe cand o urmatoare carte?

  cu aproximativ 3 ani în urmă
  2 URL scurt:
 • Musafir - L.

  Permalink

  Măi, eu știu fata asta de pe Facebook. Am găsit-o acolo, printre prietenii comuni, unul dintre ei care astăzi nu mai e... Și mi-a umplut sufletul de bucurie, efectiv. Pur și simplu, mi-am făcut un obicei din a da zilnic search „Laura Baban” (apare în ilstă de la primul L scris, heh), să văd ce mai scrie cu atâta drag și patos, să-mi mai dea din fericirea ei pe care o oferă așa, fără niciun dram de zgârcenie, „cu gălețile”.

  Muncesc mult conectată la Internet. Și mai mult pe rețele sociale. Și la fiecare timp mort al zilei, când vreau să iau o pauză, Laura îmi face pauza aia mai bună. Ea e prima opțiune. N-am avut curaj să îi scriu niciodată pe Facebook sau pe wall, dar poate că o să vadă aici: Fată, mor de dragul tău și al vostru (adicătelea tu cu Andrei) și al lui Tic. Mă topeesc de fiecare dată când mai văd o poză cu mocofanul ăla blănos și atât de iubit că parcă mă apucă gelozia. Sper să-ți trăiască 100 de ani, de-ar fi posibil... Și voi să fiți sănătoși și frumoși și iubăreți, așa cum vă văd eu acum, pentru totdeauna. Sunteți niște copii frumoși și meritați tot ce-i mai bun.

  Vă îmbrățișez cu mare mare mare drag, așa de sub anonimat. :)
  PS: ADOR râsul tău. Mă molipsește fără să vreau. Oricât de supărată aș fi, se pare.

  cu aproximativ 3 ani în urmă
  4 URL scurt:
 • Musafir - Laura Baban

  Konstanz, Germany Permalink
  Rated 5 out of 5 stars

  Miruuunaaaa, următoarea carte vine la începutul verii ^_^ M-am apucat deja de ea. Mi-era dor de Domnul Tic!

  cu aproximativ 3 ani în urmă
  3 URL scurt:
 • Musafir - Laura Baban

  Konstanz, Germany Permalink
  Rated 5 out of 5 stars

  Musafiro L., ce mi-ai bucurat tu sufletul! Să-mi scrii într-o zi, când ai tu mai mult timp. Știi ce mult îmi place mie să vorbesc? Mult! :) Să vă zică Andrei! Îți mulțumesc pentru ce mi-ai scris, cum aș fi putut să nu văd? Îți urez bine ai venit în povestea noastră și mai hai, mai hai, oricând, oricând. Că sigur e de zâmbit sau de râs la noi, numai așa știm. Te îmbrățișez!

  cu aproximativ 3 ani în urmă
  2 URL scurt: