actualizat 2:36 PM UTC, Jan 20, 2017
A+ A A-

Deadline sau cartea despre viețile noastre

Pretextul cărţii sunt două cazuri reale dezbătute pe larg în presa românească: un om al străzii care s-a dovedit a avea un talent artistic deosebit şi tânăra angajată la o firmă de audit care a murit de epuizare din cauza volumului mare de muncă.

Aceste două subiecte ne fac să ne regăsim în carte, este vorba de realitatea în care trăim, de lucruri pe care le cunoaştem, despre care am discutat cu prietenii, care ne-au dat deja de gândit. Si aşa ancoraţi în roman, acceptăm şi elementele de fantastic introduse echilibrat în poveste, şi referinţele punctuale la comunism, şi poveştile de dragoste înecate de rutina care ajunge să ne macine pe toţi şi din care visăm (iar uneori mai şi reuşim) să scăpăm.

Stilul Adinei Rosetti este unul curat, foarte bine lucrat, clar, fără a se aventura în experimente riscante care ar putea îngreuna lectura. Este una dintre cele mai plăcut scrise cărţi de un autor român tânăr, cu subiecte relevante pentru cititori, unde fantasticul, vulgarul şi realul se îmbină armonios, fără excese în nici una din aceste direcţii.

„Deadline” e o carte care vorbeşte despre vieţile noastre, punându-ne unele semne de întrebare, îndemnându-ne la reflecţie, în timp ce ne plimbă liniştit prin viaţa de provincie unde mamele noastre sunt mereu îngrijorate de când am plecat de acasă că nu mâncăm cum trebuie, că nu ne căsătorim, că nu le mai vizităm atât de des pe cât şi-ar dori, prin trecutul comunist şi consecinţele pe care continuăm să le resimţim în prezent, deşi tot mai vag, prin zilele noastre petrecute în faţa calculatorului, cu isteria blogurilor şi a manifestaţiilor anemice pentru diverse cauze, cu relaţiile noastre sentimentale încâlcite, cu entuziasmele care se dizolvă în compromis şi platitudine.

O existenţă golită de viaţă pe nesimţite, astfel încât moartea nu mai vine ca o traumă, ci ca o finalitate firească a acestui şir de renunţări la lucrurile pentru care merită cu adevărat să trăieşti.

Mai multe din această categorie: « 9 ilustrații frumoase din cărți pentru copii

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0 restricţie de caractere
Textul trebuie să aibă mai mult de 10 caractere
Comentariile dvs sunt supuse moderarii de catre administratori.
termeni şi condiţii.
  • Nu s-au găsit comentarii