actualizat 2:36 PM UTC, Jan 20, 2017
A+ A A-

Kyra Kyralina – despre mediocritate și rahat turcesc

Cum rubrica filmelor culte a fost preluată de Zăvoi, mie mi-a revenit ingrata misune de a scrie despre ce-i fresh și comercial prin cinematografele noastre. Lucru care mă bucură, căci am o tolbă plină cu pietre pe care nu mă voi sfii să le îndrept biblic către tot ce-i nou și pervertit în cinema.

Am să încep cu un exemplu recent, bucolic și desprins eminamente de la sânul culturii românești: Kyra Kyralina, pe facebook găsiți filmul cu numele de Kira Kiralina, iar cartea lui Panait Istrati o veți găsi, cu deloc modernul titlu, Chira Chiralina, grupul de sunete “chi” fiind un fel de fonetism defunct care  nu prezintă coolness. Filmul lui Dan Pița se vrea a fi un film baroc, eye candy, dar nu reușește decât să ne livreze blide cu rahat turcesc, baclavale, muzici orientale, jocuri actoricești îndoielnice și amatoricești în mare parte, o scenografie forțată, poluată fonic de jocul cu mărgelele de sticlă ale unor candelabre ostentative și o poveste privată de ritmul firesc ce i se cuvine.

kyra 2

Ca să vă faceți o idee despre atmosfera filmului, Kyra Kyralina e ceva mai serioasă, mai telurică și mai ambițioasă decât Domnișoara Christina, o altă încercare nereușită de a aduce la viață o bucată de literatură românească folosind niște metode de resuscitare stângace și istovitoare. Interioarele, budoarul celor două Kyre, pădurea tomnatică și plină de nostalgie, barul cu iz interbelic, toate au frumusețea lor, dar o frumusețe practică, forțată, de videoclip. Astfel că filmul îți dă senzația unui videoclip de aproximativ două ore.

Există un element în lipsa căruia filmul ar fi fost un soi de hău, iar acela este muzica, o muzică excelentă cântată de trupa Trei Parale, o parte din ea compusă de Adrian Enescu. Am observat un soi de oroare de vid în ceea ce privește muzica. Muzica este pretutindeni, aproape că dă buzna peste vocea naratorului, parcă nici coloana sonoră nu are răbdare cu actorii și le dă peste nas cu acordurile ei.

kyra feat

Revenind la actori, o să vă placă cu siguranță jocul lui Mircea Rusu, un soț aprig și mânios. Florin Zamfirescu face de asemenea un rol bun și ar mai fi de notat jocul lui Iulian Glita care dă viață foarte expersiv și comic unui personaj emblemă, nebunul satului. Kyra Kyralina interpretată de tânara novice, Iulia Cîrstea, este un personaj cât se poate de fad, inexpresiv, a cărui senzualitate pălește sub greutatea unor replici inadecvate și a lipsei de pregătire într-ale actoriei. Kyra, mama sa, interpretată de actrița Iulia Dumitru, este ceva mai expresivă, dar se prăbușește și ea sub greutatea unor replici neinspirate și false, pardon, a unui trecut tumultuos. Cât despre Dragomir, odată micul Cupidon vrăjit de cele două Kyre și apoi naratorul  matur, plicticos și repetitiv, el pare să fie rama acestei povești, o ramă prin care vedem un tablou ușor neinspirat, epigon, mediocru.

kyra 3

Dacă tot am început acest articol într-o notă biblică, îl voi încheia la fel și voi face apel la replica unui personaj drag mie, Salieri din Amadeus-ul lui Milos Forman: "Mediocrities everywhere... I absolve you... I absolve you... I absolve you... I absolve you... I absolve you all”.

 

Media

Ultima modificareMiercuri, 17 Septembrie 2014 07:36

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0 restricţie de caractere
Textul trebuie să aibă mai mult de 10 caractere
Comentariile dvs sunt supuse moderarii de catre administratori.
termeni şi condiţii.

Persoane în această conversaţie