actualizat 2:36 PM UTC, Jan 20, 2017
A+ A A-

Despre igiena alimentara

Mulți vorbesc despre igiena și siguranța alimentelor, multora ni se pare că aplicăm principiile acestora și totuși majoritatea bolilor noastre provin de la alimente.

Cum ne îmbolnăvim la birou?

De-a lungul timpului, cercetătorii au fost interesați îndeaproape de studiul modului de transmitere al maladiilor contagioase. În ultimii ani însă, cercetările privind căile și modul de contaminare s-au dezvoltat considerabil. Cauza nu a fost apariția în zone atipice a unor boli precum Ebola sau Gripa Aviara. Colectivitățile umane sunt medii extrem de propice pentru transmiterea cu repeziciune a oricărei maladii infecțioase. Astfel că o banală gripă poate "inactiva" o clădire întreagă de birouri. Clădirile de birouri, poșta, supermarketurile și în general locurile care sunt tranzitate de foarte mulți oameni care ating multe obiecte sunt cele mai susceptibile. Fiind o "generație a butoanelor" este absolut remarcabil modul cum se pot transmite bolile în comunitățile umane moderne.

Aceste boli infecțioase, cum ar fi gripa, au căi suprinzătoare de a se propaga. Nu strănutul sau dialogul purtat față în față cu o persoană bolnavă poate să vă infecteze. Cercetatatorii de la American Society for Microbiology au realizat un studiu atent al modului cum se transmit virușii. Ei au "plantat" pe un buton care acționa ușa unui birou un virus inofensiv dar cu proprietăți similare cu Norovirusul (grupa de virusuri care provoacă cel mai frecvent gripa). Fiecare persoană din birou a urmat activitățile cotidiene normale. La fiecare două ore au prelevat probe de pe alte situsuri din birou care ar fi putut transporta acel virus - întrerupătoarele de lumină, divese butoane, vase de cafea, robinete, tastatura computerelor. S-a constatat că în 2-4 ore, între 40 și 60% dintre situsurile verificate erau contaminte cu virusul marker.

Cercetătorul care a prezentat acest studiu, Dr. Charles Gerba a explicat faptul că, contaminarea virală a spațiilor se produce destul de repede plecând chiar de la o mică sursă. De asemenea, a prezentat faptul că cea mai simplă metodă de a elimina contaminarea a fost utilizarea șervețelelor de unică folosință cu dezinfectant. Astfel că utilizarea acestora împreună cu o igienizare a mâinilor frecventă poate duce la o reducere a răspândirii virusului cu până la 80-90%.

Continuarea articolului pe www.codexalimentarius.ro 

Share this article:

Ouăle din bucătăria mea sunt curate?
Cum facem cumpărăturile în siguranță din supermark...

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0 restricţie de caractere
Textul trebuie să aibă mai mult de 10 caractere
Comentariile dvs sunt supuse moderarii de catre administratori.
termeni şi condiţii.
  • Nu s-au găsit comentarii